Aannames brengen je verder weg van je doel, in plaats van dichterbij

“Je aannames zijn je vensters naar de wereld. Maak ze af en toe schoon, anders komt het licht niet binnen.” — Isaac Asimov

Stokoude fabels leven voort. Mijn biologische tuinbouwer bezorgt elke week een vers krat groenten. Tijdens de afgelopen hittegolf beregende hij ook op het heetste moment van de dag. De mythe leeft onder hele volksstammen dat dit de bladeren zou kunnen doen verbranden omdat druppels als lensjes zouden fungeren. Zelfs veel bloemen- en plantenwebsites en columns op andere sites waarschuwen volop.

De meeste planten houden van gematigde temperaturen.  Juist tijdens hete dagen moet er meer worden gesproeid. Het is ook onlogisch, volgens de nieuwsbrief, dat de natuur daar niet tegen zou kunnen. Wisselvallig weer met felle zon en regen kort op elkaar zou dan massaal tot een misoogst en ontbladerde bomen leiden.

Het is zelfs beter om om overdag in de felle zon te sproeien en niet heel vroeg of laat zoals veel mensen beweren. Als er al een ‘vergrootglaseffect’ zou zijn dan zou dat bij laagstaande zon versterkt werken.

Hoe kan het dat zo veel mensen blijven geloven in deze mythe? En niet zelf een paar vragen stellen om erachter te komen of het wel klopt? Wat nemen we nog meer klakkeloos aan terwijl het helemaal niet zo is of hoeft te zijn?

We doen allemaal aannames, elke dag. Aannames zijn dingen die voor waar worden aangenomen zonder bewijs. We weten of merken het niet dat we dingen aannemen omdat onze hersenen zo zijn geprogrammeerd. Het is de beste manier voor onze hersenen om energie te besparen en om ons optimaal in de buitenwereld te kunnen handhaven. We doen dit omdat het onderzoeken van onzekere of onduidelijke omstandigheden ons teveel energie kost. Hoewel dit mogelijk handig is leggen we onszelf ook beperkingen op. Zowel persoonlijk als zakelijk.

Als we onze acties baseren op verkeerde aannames dan kan dat later veel tijd en energie gaan kosten. Is het dan niet beter om vooraf meer en goede vragen te stellen? Zodat we niet verder van ons doel vandaan gaan in plaats van dichterbij. Dit is de reden waarom het belangrijk is om de tijd te nemen om onze aannames goed te bekijken en eventueel bij te stellen of af te schieten.

vrijdag 21 augustus 2020