Bowlingbal als metafoor

Je hoofd weegt ongeveer 5 kilo.  Zoiets als een bowlingbal. Je houdt dus de hele dag een behoorlijk gewicht op je nek. Je kunt je voorstellen, dat als je verkeerd zit, of staat of loopt, dat deze bal behoorlijk pijn kan gaan doen.

Het grappige van ons lichaam is dat we dit dan wel even volhouden en er weinig last van hebben. En dat we op andere plekken spieren gaan maken die de foute houding dan weer corrigeren. Gaat allemaal heel geleidelijk en we hebben er geen erg in.

Wat er wel gebeurt is dat kostbare energie verloren kan gaan. Zenuwen raken bekneld en spieren overbelast met als gevolg pijnklachten.

Veel van onze dagelijkse activiteiten zoals autorijden, achter een laptop zitten of op hakken lopen stonden niet in de ontwerptekening van onze voorouders. Maar toen hadden we ook geen stoelen, computers en bowlingbanen.

De volgende keer als je je na een paar uur computeren uitrekt, denk eens aan die bowlingbal. Of liever; voordat je aan de slag gaat. Bewust zijn van onze houding voorkomt grote problemen en levert meer werkplezier en vreugde.

dinsdag 25 augustus 2020