Eet wat aan een boom groeit

De mens is van nature lui of komt door noodzaak in actie. We zijn genetisch en evolutionair geprogrammeerd om zuinig om te gaan met onze energie en om risico te vermijden. Het liefst doen we de hele dag vrij weinig of dingen die plezier geven zonder dat het al te veel moeite kost.

De kans die voor ons ligt is om in 2021 te kijken naar manieren waarop we onszelf sterker en gezonder en dus weerbaarder kunnen maken. Covid gaat mogelijk voorlopig niet weg.

Wat we niet goed kunnen is plannen en in de toekomst (durven) kijken. ‘Dat zien we morgen wel..’ Het is ook de oorzaak waarom we vaak pas in actie komen als het eigenlijk al te laat is. Bijvoorbeeld pas op middelbare leeftijd een strategie ontwikkelen door minder geld uit te geven dan wat er binnen komt. Of pas aan gezondheid denken als we ziek zijn geworden door een leefstijl waar ons lichaam niet blij van wordt; stress, veel en verkeerd eten en andere zaken als roken of overmatig drinken.

Het is niet altijd te laat. Er zijn wel verhalen bekend van mensen met een ernstige ziekte die het roer hebben omgegooid en een nieuwe en radicaal andere leefstijl hebben omarmd. We weten echter dat als het mis gaat dat de kans dat het weer helemaal goed komt vaak klein is. Ook zeggen de statistieken dat als patienten eerder betere beslissingen hadden genomen dat de kans op ziekte veel kleiner was geweest. Net als de kans op armoede op oude leeftijd.

Wat we hebben gezien is dat het merendeel van de slachtoffers met ernstige klachten van Covid-19 een onderliggende ziekte en een verzwakt immuunsysteem heeft.

Een eenvoudige manier om vandaag al te beginnen met het versterken van het immuunsysteem is door het aantal minder goede voedingsstoffen te verminderen. Het is geen voeding maar vulling. Veel van wat in pakjes, zakjes en blik zit bevat conserveringsmiddelen en toegevoegde smaak- en kleurstoffen die ongezond zijn. Een stelregel is dat als je zoveel mogelijk eet wat aan een boom of plant groeit dat je meestal wel goed zit. Dus veel meer vers en liefst onbespoten eten is waar het lichaam energie van krijgt zonder dat het energie kost om de giftige stoffen te moeten afbreken of op te slaan in vetweefsel.

In de volgende berichten geef ik een nog paar  tips en ideeën om stappen te zetten in de goede richting.

donderdag 24 december 2020