Kleine stappen leveren meer op dan grote plannen

Als je je doelen uitvoerbaar en concreet maakt en in kleine stappen denkt, dan zul je ook bereiken wat je van plan was. De meeste goede voornemens zijn in maart compleet vergeten.

‘Afvallen’ wordt dan bijvoorbeeld lijstjes bij je hebben met fruit, groente en andere gezonde voedingsmiddelen als je inkopen gaat doen. Wat helpt is geen trek hebben tijdens winkelen.

‘Meer bewegen’ kan zijn sportkleding altijd in beeld. En elke dag al is het maar even aan de bak, naar buiten.

‘Minder geld uitgeven’ kan dan zijn alleen met contant geld boodschappen doen. Ja, het lijkt ouderwets, maar het werkt. Onderzoek wijst uit dat we voorzichtiger zijn en minder snel kopen als we contant geld verzilveren.  ‘Meer sparen’ kan alleen als je een overzicht en een budget maakt en als je precies weet wat er binnen komt en uitgaat. De meeste mensen hebben geen idee hoeveel geld er wegvloeit.

‘Meer lezen’ kan alleen als je een doelstelling hebt van een aantal pagina’s per dag.  Het geeft ook een voldaan gevoel als je een hoofdstuk per dag kunt doen.

En een ‘nieuwe hobby of sport leren’ kan alleen als je daadwerkelijk stappen zet om dat te gaan doen.

Of ‘meer slapen’ wordt veel makkelijker als je eerder stopt met telefoon, ipad en laptop. Onze hersenen kunnen niet van het ene moment op het andere worden ‘uitgezet’, dat gaat geleidelijk. In warm licht en ontspannen de dag eindigen helpt.

Welke voorbeelden kun je zelf bedenken voor de dingen die je ook na maart wil volhouden?

woensdag 6 januari 2021