Marketing bijziendheid

Marketing en innovatie leidt tot resultaat. Wijze woorden van Peter Drucker, de grootste management guru aller tijden. Theodore Levitt, de grondlegger van moderne marketing, stelde in 1960 de centrale vraag: ‘In welke business zit ik?

Levitt noemt het niet in staat zijn van het beantwoorden van deze vraag: ‘marketing myopia’ of bijziendheid. En het antwoord op deze vraag is niet wie de bestaande, maar wie de toekomstige klanten zijn, en horen te zijn.

Voor innovatie is dus alleen verbeteren van het product onvoldoende.  Drucker observeerde in 1954 al dat er maar één geldige zakelijke grondslag is: het creëren van een klant.  Michael Schrage gaat in zijn legendarische boek Who do You want your Customers to Become nog een stap verder. Welk soort klant zal ons product kopen?

Doel en de strategie van het zijn van een bedrijf is om de klant te transformeren. De tactiek is het bepalen van de manier waarop. Met andere woorden: hoe zal een voorgestelde innovatie de klant veranderen? En verder, waarom denken we dat? En is dat de verandering die we echt willen? En hoe weten we dat?

Marketingbijziendheid is de oorzaak dat veel bedrijven – groot en klein – vastlopen, omdat ze deze belangrijke vragen niet stellen. Is dát wat we ons afvragen een verandering die ook een verbetering is? Drucker’s en Levitt’s passie voor waardecreatie is als nooit tevoren zo relevant als nu.

Schrage zegt dat je deze vraag ook op jezelf kunt loslaten; wie wil ik worden? En kijk naar de innovaties die je in eigen organisatie hebt toegepast. Digitaal, fysiek, financiëel, sociaal, professioneel etc. En hebben deze veranderingen geholpen tot het maken en zijn van wie je nu bent? Eerlijke antwoorden helpen met het stellen van de juiste vragen over wie je wil dat je klant wordt.

Ik weet dat ik dit beter kan en moet gaan formuleren. Zonder zelfreflectie kan empathie richting klanten niet bestaan.

zondag 27 september 2020