Plastic

Minder dan 10% van alle wereldwijd geproduceerd plastic kan worden gerecycled. Dat komt omdat plastic steeds minder van kwaliteit wordt bij elk hergebruik. Verder moeten verschillende soorten plastic worden gescheiden omdat ze gemengd niet gerecycled kunnen worden.

En zelfs als we alles wel kunnen scheiden en wassen en voorbereiden, dan is het nog steeds goedkoper om nieuw plastic te maken.

Hoe zit het dan met de plastic verzamelcontainers op straathoeken? Wat die doen is niet veel meer dan zorgen dat we minder schuldgevoel hebben over de massa’s plastic die we kopen en weggooien. Het wordt immers gerecycled? Tien minuten op Google en je ontdekt dat 10% ongeveer klopt.

Wat kunnen we dan wel doen? Minder plastic kopen? Minder consumeren? Best lastig om dan nog yoghurt te kopen omdat we wezens zijn die gemak en een lage prijs belangrijk vinden. 80 jaar geleden bestond dit probleem niet. Nu moeten we er alles aan doen om de stroom van miljarden kilo’s plastic een halt te roepen.

Ben dus maar begonnen met gewoon minder aan te schaffen. Te beginnen met troost- en impulsaankopen. Voelt goed, zeker nu ik weet dat alleen dit de plasticstroom kan afremmen.

maandag 28 juni 2021