Rijkdom is bezitten van weinig wensen

Een tijd geleden maakte ik een portret van een bekende Nederlandse bankier.  Ik was te vroeg bij zijn huis en niemand deed open. Ik hoorde toen het geluid van een gammele bejaarde Fiat Uno. Een man op leeftijd in verfromfraaide vrijetijdskledij stapte uit en sjouwde een krat bier over het grind naar de voordeur. Ik vroeg hem of meneer … thuis is (ik had verzaakt op te zoeken hoe de man eruit ziet). Dat ben ik. Ah, zeg ik, ik had niet verwacht dat u in een klein autootje zou rijden. Dat hoor ik vaker. Weet u, zegt hij, ik heb weinig wensen en deze auto gebruik ik voor heen en weer naar de supermarkt. De rest doe ik met het openbaar vervoer.

‘Rijkdom zit niet in het vergaren van veel bezittingen, maar in het bezitten van weinig wensen’ ~ Epictetus

Dit staat in het leesbare boekje ‘Miljonair met een gewone baan’ van Oeds-Jan Postma. Er zijn boekenplanken volgeschreven over deze wijsheid. Hoe meer je overhoudt, hoe sneller je bij je doel bent. Dat kan door meer binnen te laten komen dan eruit gaat of door minder uit te geven. Of beiden, volgens de auteur, en het is waar.

De valkuil waar ik zelf ook in ben gelopen is door mijn leefstijl up te graden in lijn met stijgende inkomsten. Dat werkt averechts. Het vergt namelijk steeds meer energie en tijd die je moet besteden om het imperium in stand te houden.

dinsdag 9 mei 2023