Schrijven in plaats van typen

Als je iets opschrijft in plaats van typt op een laptop dan onthoud en begrijp je de stof beter. Ik voelde dit altijd al intuïtief en ik draag altijd een opschrijfboekje bij me. Tijdens besprekingen of presentaties van nieuwe producten.

Recent liep ik tegen dit onderzoek aan uit 2014, gepubliceerd in Scientific American: A Learning Secret: Don’t Take Notes with a Laptop. “Students who used longhand remembered more and had a deeper understanding of the material.”

Op een laptop kun je meer informatie in dezelfde tijd noteren. Maar wat je opschrijft wordt beter opgeslagen en blijft langer hangen. Studenten die aantekeningen maken op papier leren meer en begrijpen meer dan zij die met een laptop werken. Fascinerend.

Pen en papier lijkt heel ouderwets in een tijd dat we permanent verbonden lijken te zijn met een electronisch apparaat. Wat ik zelf merk is dat als ik schrijf dat ik conceptueel dieper nadenk over wat ik opschrijf. En als ik typ dat mijn focus en gedachten ergens anders zijn.

Dit kan wel eens de grondslag zijn waarom het goed is om dagelijkse intenties op te schijven, in plaats van ze in een electronisch bestand op te slaan.

zaterdag 17 oktober 2020