Waarom doen we dit werk?

“Ik heb mijn hele leven het gevoel gehad dat je geen tijd moet verspillen. Geneeskunst is een manier van leven, geen beroep. Het is geen negen tot vijf. Het is een doorlopende levenservaring. Dit is mijn leven… Het proberen te begrijpen hoe een patiënt zich voelt. Onderdeel zijn van dat proces, geen afstandelijke professional zijn… Ik ben deel van hun leven, tenminste voor de duur van de periode dat ik bij ze ben. Ik deel in hun vreugde en in hun leed als het fout gaat.” — Dr. Kypros Nicolaides

Dit is een fragment uit de meeslepende en inspirerende eerste aflevering van de Netflix serie The Surgeons’s Cut. Hierin vertelt de Griekse arts hoe hij baanbrekende operatiemethodes heeft ontwikkeld voor gezondheidsproblemen bij baby’s tijdens de zwangerschap. De arts is aangestoken door iets wat mateloos fascineert, namelijk het redden van leven. Waarmee hij een enorme impact heeft op het leven van zowel het kind als de ouders.

Hoe kunnen we deze levenshouding, die voor Nicolaides zo vanzelfsprekend is, op ons eigen leven en werk toepassen?  Hoe kan werk meer zijn dan het plichtsgetrouw doen wat wordt gevraagd zodat we er een kunstwerk van maken ten dienste van anderen.

De centrale vraag is: ‘waar is het voor’ wat ik doe. Alleen als dat helder is dan kun je naar je werk gaan en efficient naar een doel toewerken.

zondag 13 december 2020