Wasmachine

Dit bericht gaat niet over een wasmachine, maar meer over het klaarblijkelijke ingebouwde systeem dat veel apparaten automatisch na vrij korte tijd kapot gaan. En wat we daar zelf soms aan kunnen doen.

Wanneer kopen we een nieuwe of andere wasmachine? Meestal als deze het niet meer doet. Wij hebben een wasmachine van een groot bekend merk die pas een paar jaar oud is. En deze haperde midden in alle programma’s. Erg vervelend want je moet er de hele tijd bij blijven.

Gebeld met de fabrikant. Er zou een monteur langs moeten komen, vanaf euro 200 voorrijkosten plus eventuele reparaties. Net buiten de garantie en dus niet zo blij mee. We hebben nog een halfjaar lopen aanmodderen met dit apparaat tot ik een keer op Youtube ging kijken. Model machine ingevoerd en ‘haperen’. Binnen 1 minuut vond ik een filmpje van een man die met een paar eenvoudige handelingen de machine zelf kon repareren.

Wat mij moed gaf dit ook te doen was zijn melding van het feit dat hij een complete niet expert was en nog nooit een elektrisch apparaat had opengemaakt. Hij was net als ik kwaad dat grote merken ons in de kou laten staan en niet thuis geven.

Na het filmpje twee keer te hebben gekeken heb ik alle handelingen precies nagebootst. Het was makkelijker dan het in elkaar zetten van een Ikeakast. Nadat ik alles had teruggemonteerd meteen een proefwasje gedaan. Zonder enige hapering het hele programma gedraaid. En sindsdien niet een keer een probleem gehad.

Wat ik wil zeggen is dat we veel meer kunnen dan we denken. De maker van het filmpje zei: “het is veel moeilijker om gewoon te accepteren dat je het mogelijk zelf kunt en om te beginnen en het aan te durven, dan het uitvoeren.”

Dat resoneerde en het bespaarde in dit geval de aanschafprijs van een nieuwe machine of de kosten van de reparatie. Verder is het goed voor met name het klimaat als we langer doen met wat we hebben.

donderdag 22 december 2022