Zin

De weg naar je bestemming bestaat uit het doen van kleine dingen, maar dan wel vaak en over een lange periode. De 94-jarige Japanse sushi chef Jiro Ono heeft gewoon heel veel sushi gemaakt. Telkens één, maar wel zijn hele leven lang.

Alle begin is meestal ‘leuk’. We hebben er zin in; het is nieuw, spannend en we starten vol goede moed. Nadat je iets tien keer hebt gedaan, of honderd keer, kan het soms saai worden. Het is meer van hetzelfde. Terwijl het niet anders is dan de eerste keer. Bovendien wordt je meestal beter in wat je doet. Het resultaat vaak ook.

Iets schrijven, of maken of filmen, produceren, noem maar op, is de ene keer net zo leuk als die eerste keer. Maar soms dus niet. Als je tienduizend keer hetzelfde hebt gedaan dan doet het er niet meer toe wat je voelt en vindt. Je doet het gewoon, omdat je waarde creëert. Omdat je erin gelooft. Steven Pressfield beschrijft dit proces in Do the Work. En hoe je weerstand overwint en jezelf niet in de weg zit.

En hierin schuilt een groot deel van het geheim om op lange termijn succesvol te zijn. Steeds een kleine stap zetten in de  richting waarin je gelooft, los van je emotie, los van of je ‘er altijd zin in hebt’. Zin komt en gaat. En altijd zin hebben is een utopie.

Door gewoon door te zetten, dag in dag uit, komt er een dag waarop al die energie en moeite zich uitbetaalt. Blijf dus gewoon doen wat je doet. Zin of geen zin of elk gevoel wat daartussen in zit.

 

vrijdag 18 september 2020