1,5 graden Big Deal

De klimaatwetenschappers hebben het over 1,5, 2 of 2,5  graden opwarming. Big deal zou je zeggen. Dat maakt toch niets uit? Lekker toch, een beetje warmer?

Nu blijkt dat deze temperatuurstijging niet rond 2100 is, maar waarschijnlijk al binnen 20 jaar plaats vindt. Waarom is 2,5 of zelfs 1,5 graden wel een big deal? Omdat dit in de afgelopen 100.000 jaar niet is gebeurd. En we het nu in 50 jaar voor elkaar hebben gekregen. En omdat 1,5 graden of meer de wereld compleet gaat veranderen.

Leuk en aardig, maar wat kan ik hier nu mee met deze informatie? Weinig en alles. Ik kan me zorgen maken of in actie komen. Het laatste heeft alleen zin als ik weet dat 1,5 graden een big deal zijn.

Dit probeer ik ook aan kinderen uit te leggen, zonder ze angst aan te jagen uiteraard. Een prachtig boekje is hiervoor gemaakt dat gratis kan worden gedownload; de Klimaatalmanak voor Kids.

vrijdag 7 oktober 2022