2022 , CO2 en nieuwe keuzes

 

Eén van de voordelen van klimaatverandering is windsurfen in december. Ik  windsurf ruim 40 jaar en niet eerder deed ik dat in hartje winter. Op oudjaarsdag ging dat prima met 14°C. Dit is leuk maar tegelijk alarmerend.

Foto ©Ger Smit

We horen allemaal de verhalen over scenario’s. Opwarming met 1°C, 1,5°C of 2°C. En over de potentiële gevolgen. Het gaat een beetje langs ons heen. Het is ook lastig, iedereen zegt iets anders. Of we negeren het omdat het probleem te groot lijkt.

Maar de voornaamste oorzaak is dat klimaatopwarming te geleidelijk is. En de negatieve gevolgen lijken te ver in de toekomst om ons er zorgen over te maken. Dit is een illusie.

Gister werd ik wakker. Als ik midwinter prima kan windsurfen op de Noordzee zonder het koud te krijgen, dan is er iets aan de hand met de planeet dat onze aandacht nodig heeft. Het is een signaal.

Wordt 2022 het jaar waarin we de keuze  maken of we CO2 en broeikasgasuitstoot negeren? Of komen we in actie? Ondanks het feit dat het probleem niet ons probleem lijkt te zijn. Daar komen we pas vertraagd achter, over 20 jaar bijvoorbeeld. Maar als we tegen die tijd in januari in een t-shirtje buiten lopen, dan zijn we écht te laat. Hoe leggen we dat dan uit aan de jongere generatie?

Die vragen gingen gek genoeg door mij heen toen ik op de golven voor de kust heen en weer surfte.

In 2022 zal ik op zondag een kleine tip geven over hoe we onze broeikasgas voetafdruk kunnen verkleinen. Als 7 miljard mensen, in 2050 zijn dat er 10 miljard, op deze manier bijdragen, dan kan er beweging in de goede richting ontstaan.

Tip 1. Schaf goede fietstassen aan. Op deze manier is er excuus minder om de auto in plaats van de fiets te pakken voor boodschappen. Benzinemotoren stoten aanzienlijk meer CO2 uit tijdens het opwarmen van de motor. Deze is pas goed warm na 10-15 kilometer.

zaterdag 1 januari 2022