Zo goed dat ze je niet kunnen negeren

Mensen komen tot leven en floreren door zich te richten op de vraag wie ze werkelijk zijn. En vervolgens het werk te doen waar ze echt van houden.

Met deze uitspraak van Po Branson  is Cal Newport het niet eens en ik sluit me bij hem aan. Hij adviseert te onderzoeken wat je aan de wereld kunt geven (de zgn mindset van de ambachtsman) en niet wat de wereld jou kan bieden ( de passion mindset).

Newport zegt dat als je je richt op wat het werk jou te bieden heeft, dat je superbewust wordt van wat je er niet leuk aan vindt, wat weer leidt tot chronisch ongelukkig zijn.

Ten tweede zijn de vragen ‘wie ben ik’, en ‘waar hou ik echt van om te doen’  haast onmogelijk te beantwoorden.

In zijn boek “Wees zo goed dat ze je niet kunnen negeren’ legt Newport uit dat je gewoon heel, heel erg goed ergens in moet worden. Dit is de ‘ambacht mindset’. Deze mindset geeft helderheid en richting. Je laat dan achter je of het werk wel ‘bij je past’

Tenslotte: we kijken vaak naar mensen met de ambacht mindset die ergens heel erg goed in zijn en dan lijkt het alsof ze hun passie hebben gevolgd. Dat is zelden waar. Zij hebben de ambacht geleerd en zijn gaandeweg gaan houden van wat ze doen.

Vaardigheid staat torenhoog boven passie en wachten tot je ergens tegenaan loopt waar je passie voornhebt is vrijwel altijd uitstel van gewoon ergens aan beginnen. En er dan heel erg goed in worden.

Cal Newport:  So Good They Can’t Ignore You

 

 

donderdag 28 juli 2022