5.000 km in een roeiboot

Een doel, goede voorbereiding, kleine overzichtelijke stappen, doorzettingsvermogen, plezier en voldoening. Dat zijn enkele kernwoorden waar Mark Slats aan gedacht moet hebben toen hij zich weer inschreef voor de roeitocht van de Canarische Eilanden naar Antigua in Zuid Amerika. De pop-up (even laden…) laat meteen de deelnemers zien van de ‘World’s Toughest Row’ van bijna 5.000 km.

De Wassenaarse avonturier heeft een meer dan gemiddelde wens om nieuwe dingen te doen en zichzelf uit te dagen. Waarom het Mark steeds lukt om wat hij zich voorneemt ook uit te voeren begint me nu duidelijk te worden. Wat valt op?

Leer van het verleden en doe de dingen anders. Dit jaar roeit hij samen met zijn partner Kai Wiedmer. Mark wilde kijken of hij in een tweemansboot overall als eerste kan eindigen in alle klassen. Twee jaar geleden deed hij solo mee en won toen in zijn klassement.

Pas dingen aan. Het gewicht van de roeiboot daalde met 250kg omdat hij een boot bouwde van voornamelijk koolstof. Enorm sterk en vederlicht.

Voorbereiding. Trainen, bouw het op, en geef dan niet op als het lastig wordt. Dat komt Mark en Kai nu goed uit want ze zijn op drie kwart van de race. Opgeven is geen optie.

Verder: ‘Be bigger than you excuse’.  Mark denkt dat we als mens veel meer kunnen dan we zelf denken. Het moeilijkste is het nemen van het besluit en het zetten van de eerste stap. De rest volgt, als je doorzet.

Een transatlantische roeirace is niet voor iedereen weggelegd. Toch is het goed het naar perspectief van deze twee athleten te kijken. In een kleine boot 34 dagen op zee is een minicosmos met uitdagingen die worden overwonnen door stap voor stap doorzetten en het eindoel in gedachten te houden. Stephen Covey schreef er in één van zijn boeken over: ‘Begin met het eind in gedachten’.

Hoe kunnen wij kijken naar dit voorbeeld en het toepassen op onze eigen dingen die we willen bereiken. Waarom zou opgeven voor ons wel een optie zijn? We kunnen meer dan we denken. Net op het moment dat iets lastig wordt toch doorzetten. Zoals de beenspier die alleen groeit bij nog 2 extra kniebuigingen als de verzuring al is ingetreden. De groeit ligt net voorbij de grens.

maandag 4 januari 2021