150.000 keer Nee

Veel mensen zijn cameraschuw en zeggen niet graag op de foto te willen. Hoewel sommigen hun hele leven op sociale media plaatsen, is met een doel poseren voor een foto voor velen lastig. Hoe komt dit, is het erg en is er wat aan te doen?

‘Ik plak niet op fotopapier’ was een veelgehoord commentaar in de tijd dat we nog fotorolletjes hadden. Soms hoort de fotograaf; ‘ik ben niet fotogeniek’ of  ‘probeer er maar wat van te maken’. Hoewel grappend bedoeld schuilt er onzekerheid en soms een beetje angst in deze uitspraken. Mensen voelen zich regelmatig ongemakkelijk en op zich is dat begrijpelijk. We moeten aan zoveel eisen voldoen, ergens bij horen, niet voor gek lopen en vooral altijd onze beste kant laten zien. Wat is die beste kant nu eigenlijk? En hoe komt het dat we zo onzeker zijn geworden?

Onderzoek heeft laten zien dat we tegen de tijd dat we 18 jaar zijn tenminste 150.000 keer het woord NEE hebben gehoord. Of erger; de variant ‘dat kun je toch niet’. Familie, vrienden, klasgenoten en later collega’s hebben een grote invloed op het gevoel van eigenwaarde. En voor elke nee zijn minimaal tien ja’s nodig om het negatieve gevoel op te heffen. En mensen zijn nu eenmaal minder scheutig met bevestigen dan met afwijzen.

Wat erg helpt is de wetenschap dat in het algemeen mensen helemaal niet zo bezig zijn met anderen. Het lijkt alsof wij het middelpunt zijn van de wereld en dat we altijd de aandacht op onszelf vestigen. In feite is vrijwel iedereen alleen maar met zichzelf bezig. Kijk maar eens op een perron waar 50 mensen op de trein staan te wachten.

Als je dus voor een fotograaf staat om een portret te laten maken dan is dat iets wat je écht voor jezelf doet. Omdat je trots op jezelf bent en op dat moment maar één doel voor ogen hebt. Er is geen enkele reden om verlegen te zijn, of bang dat het niet mooi wordt. Je bent uniek en je hebt gekozen voor de portretsessie bij deze fotograaf. Zij of hij is een professional met maar één doel; in de korte tijd dat je samen bent op een prettige manier een hele mooie foto maken. Als je daarop de focus legt, dat je dat samen met de fotograaf doet, en vertrouwen hebt in het proces, dan help je elkaar.

Dan hoef je ook niet meer te zeggen, of denken; ‘ik ben niet zo knap’ of ‘als dit maar goed gaat’. Meteen ook een mooie metafoor voor andere dingen in je leven die je misschien lastig vindt. Met een positiever zelfbeeld ben je meteen ook een inspiratie voor anderen. Maar vooral een gelukkiger mens.

zondag 16 mei 2021