Aflossen slim?

Is het slim om je hypotheek extra af te lossen? En kan iedereen dat wel? Hypotheken maken het mogelijk dat mensen een huis kunnen kopen en dat is mooi. Voor veel mensen geldt dat ze een aanzienlijk deel van hun inkomen daaraan kwijt zijn. En extra aflossen kan dan zorgen voor een nog grotere financiele druk en minder besteedbaar inkomen. Dat laatste, is dat wel zo?

Als we extra willen aflossen dan moeten we goed kijken naar het uitgavenpatroon. Sommige euro’s die we niet uitgeven aan onnodige zaken kunnen worden gebruikt voor aflossing. De uitdaging met het hebben van een hypotheek is dat we ons rijk kunnen rekenen, terwijl we niet rijker zijn dan voordat we de hypotheek hadden. Door jaarlijks af te lossen wordt de eindschuld kleiner en ons leven hoeft er niet oncomfortabeler door te worden. Sterker nog, veel prullaria en onzinaankopen geven soms juist onnodige stress.

Aan het eind van de rit komt de bank het volledige uitstaande bedrag innen of komt met een nieuw voorstel. Kunnen we dat dan wel betalen? Bovendien, hoe kleiner de schuld, hoe lager maandelijkse kosten nu. Iedereen weet dat het hebben van schulden stress kan opleveren en ook een hypotheek is een schuld. Iedereen die dat echt wil en de zin en noodzaak ervan inziet kan deze schuld gestaag doen afnemen. Dat is niet alleen weggelegd voor miljonairs of mensen met een dubbelmodaal inkomen.

woensdag 6 maart 2024