De biologie van de overtuiging

Het is goed te weten dat de kwaliteit van onze fysieke en mentale gezondheid en dus van ons leven grotendeels wordt bepaald door onze overtuigingen en door de omgeving, niet door de genen.

Het overgrote deel van de mensen wordt gezond geboren. Natuurlijk kunnen we ziek worden, of gehandicapped zijn, ook al is dat niet onze bedoeling. Veel aandoeningen zijn echter het gevolg van onze leefstijl en van de overtuigingen die we hebben over hoe we kunnen leven. Waar we wonen, wat we doen en met wie we omgaan.

Simpel gezegd: vrijwel alles wat we doen, en niet doen, doen we vanuit een aangeleerde overtuiging. Dr. Bruce Lipton heeft een heel boeiend en begrijpelijk boek hierover geschreven: ‘De Biologie van de Overtuiging’. De ondertitel is: ‘Hoe gedachten je leven bepalen’.

Ik stond voorheen vrij afwijzend tegenover dit soort vage ‘new age’ theorieën. Dit boek blinkt echter uit in helderheid. Lipton is celbioloog en inspireert mij om goed na te denken over hoe gedachten verantwoordelijk zijn voor vrijwel alles. En hoe ik daarmee aan de slag kan.

woensdag 19 oktober 2022