De commando ontvangt twee salarissen.

Wat ik aardig vind aan het reality TV programma Kamp van Koningsbrugge is een kijkje in niet alleen zozeer de fysieke en vooral de psycholische hindernissen en beloning.

En het bruggetje dat je kunt maken naar de uitdaging in je eigen werk wordt door Steven Pressfield in Turning Pro meesterlijk verwoordt. Een commando en ook jijzelf ontvangt een financieel en een psychologisch salaris voor je werk.

Het eerste is de ouderwetse bankoverschrijving, geld, erkenning en applaus wellicht. Voor veel mensen is dat echter nooit genoeg en het kan altijd meer.

De psychologische beloning is het gevoel dat je het werk doet met de motivatie van de balletdanser die danst en de filmmaker die filmt. En de commando die natregent en bevriest in een schuttersputje om geheime redenen die alleen hij en zijn broeders en zusters delen.

Het werk doen we dan uitsluitend om het werk, en niet voor de beloning. Dan kan een carriere er heel anders uit gaan zien en veranderen in iets nobelers waar we aan het begin nooit aan hadden gedacht. Pressfield noemt dit een ‘practice’. Werken niet voor de uitkomst zoals geld, maar om de reden waarom je eraan bent begonnen.

zondag 25 februari 2024