Discipline loont

Iedereen vindt wel iets over wat gezonde voeding is. En veel dingen zijn algemeen bekend, bijvoorbeeld dat het eten van (veel) vet ongezond is. Of dat het eten van te weinig groente tot tekorten kan leiden.

Waar ik zelf achter ben gekomen is dat de meeste obstakels voor het hebben van een goede gezondheid intern zijn. Ze zijn het gevolg van houding, gedrag en vooral van slechte gewoontes. Gelukkig kunnen slechte gewoontes worden vervangen door goede. Een daarvan is meer discipline.

Het bijzondere is dat een gevoel van eigenwaarde recht evenredig is aan de mate waarin je discipline toepast in je leven. Doelen worden met meer discipline eerder bereikt en je voelt je daardoor dus sneller beter (over jezelf). Dit is een opwaardse spiraal.

Je kunt klein beginnen, bijvoorbeeld met meer gezonde dingen eten. Het bewijs volgt al vrij snel, je gezondheid gaat erop vooruit. Je focus verbetert, je gewicht neemt af (als dat nodig is), je slaapt beter en je wordt minder snel ziek. Discipline loont dus. Het nodigt dan ook uit om ook op andere vlakken meer discipline te hebben. Klein beginnen en uitbouwen.

vrijdag 26 november 2021