Een gezonde relatie met geld

Alleen voor geld werken is niet een ideale situatie. Dat doe je alleen als het niet anders kan. Een goede relatie met geld begint met minder uitgeven dan je verdient. Verder een paar tips.

  1. Drink meer water. Frisdrank en alcohol loopt aardig in de papieren. Dat geldt ook voor koffie als je niet thuis bent. Je kunt zomaar €40-50 per week besparen of ruim €2000 per jaar.
  2. Eet thuis en neem je eten mee. Niet alleen spaart het gigantisch veel geld, je hebt bovendien volledige controle over de ingrediënten. Dit kan wel €150 per week opleveren €7800 per jaar.
  3. Probeer ‘budgetplezier’ te hebben. Je hoeft niet elk weekend erop uit. Probeer een bordspel of gewoon eenvoudige gezellig samenkomen met vrienden of familie.
  4. Maak ruimte voor toch lekker wat geld uitgeven zonder schuldgevoel. Onderzoek wijst uit dat dit je wilskracht versterkt als je tegen een impulsaanschaf aanloopt.
  5. Geef je geld uit aan de plek waar je je meeste tijd doorbrengt. Als dat is 12 uur achter je bureau, investeer dan in de best mogelijke werkplek, een goed keyboard en muis en een gezonde comfortabele stoel. Bezuinig niet op dingen waar je je geld mee verdient en waarmee je meer voor elkaar krijgt. Als je meer en sneller kunt e-mailen op een goede tablet, dan is dat een wijze uitgave. Hetzelfde geldt voor een comfortabel bed. Als je slecht slaapt dan heb je ook niets aan je dag.
  6. Investeer in belevingen in plaats van in spullen. Ga die lang gekoesterde reis maken. Die herinneringen blijven altijd bij je. Je went heel snel aan regelmatige luxe aankopen zoals een auto. Die nieuwigheid is er snel af.
  7. Stop je geld in leren. Bezuinig niet op goede boeken waarmee je je kennis verrijkt. Deze betalen zich vrijwel altijd uit in betere kansen op de arbeidsmarkt met een hogere verdiencapaciteit.
  8. Geven helpt ons aan een ander perspectief op wat we allemaal hebben.
  9. Investeer in lange termijn indexfondsen. Stel dat je eenmalig die €10.000 die je per jaar bespaart op voeding en drinken in een indexfonds stopt, dan levert dat in 40 jaar ruim €100.000 op bij een rendement van 6%. Stel je voor dat je dit elk jaar doet…? Alleen deze aanpassing al levert vele tonnen aan extra inkomsten op lange termijn op.

Geld is gereedschap. We hoeven alleen maar te leren hoe we het moeten gebruiken en wel zodanig dat het ons geluk niet in de weg staat. Geef bewust uit en alleen aan dingen die je echt nodig hebt.

Het klinkt saai, maar je geen zorgen hoeven maken of je genoeg geld hebt voor dit of dat is gewoon erg leuk.

vrijdag 11 juni 2021