Een snelle fatbike of een huis

Een vriendin vroeg me of het slim is als ze voor haar 14-jarige dochter een fatbike koopt. Waarom zou dat onverstandig zijn, vroeg ik?  Het stellen van een wedervraag leidt meestal tot het zelf kunnen beantwoorden van een vraag.

Ze weet dat ik in een verleden als jurist heb gewerkt en denkt dat ik wel inzicht zou hebben in wat er allemaal fout kan gaan met zo’n hippe elektrische fiets. Meerdere klasgenoten van haar dochter hebben fatbikes en nu wil ze er zelf ook een. Ze had echter gehoord dat deze ook makkelijk kunnen worden opgevoerd en of ze daarmee met de politie in aanraking kan komen.

Wat ik haar kon zeggen is, en dat staat overal te lezen, dat een fatbike alleen aan de wet voldoet als deze niet harder kan dan 25km per uur en dat hij niet vooruit mag komen als je niet zelf meetrapt. En dat aangehouden worden door de politie nog wel het kleinste probleem is.

Zodra aan een van deze twee vereisten niet is voldaan is het een illegaal en onverzekerd voertuig. Ook de WA verzekering van de ouders dekt dit niet. Dus, als je dochter een fatbike wil dan is dat in principe beter dan een brommer. Maar zorg ervoor dat deze niet wordt opgevoerd en een zogenaamde gashandel heeft waarmee ze zonder te trappen vooruitkomt.

En wat als ze dat wel doet? Stel dat ze een voetganger aanrijdt met haar opgevoerde en illegale fatbike en er ontstaat zwaar lichamelijk letsel. Dan zijn de ouders aansprakelijk. De schade kan in de tonnen lopen en het  zou dan kunnen dat je je huis moet verkopen als je niet voldoende op de bank hebt staan. Een dergelijk ongeluk voorziet niemand, en zeker een puber niet. Maar het is raadzaam dat ouders dit risico wel zien.

Ze besloot eerst met haar dochter een goed gesprek te voeren. Een tijdje later hoorde ik dat het meisje de fatbikedroom had losgelaten. Het verhaal van haar moeder had haar aan het denken gezet. Ze wilde sowieso geen fatbike meer, omdat een vriendinnetje met behoorlijke snelheid was gevallen en maanden school moest missen om te revalideren. Meedoen met de rage was opeens minder aantrekkelijk.

donderdag 12 oktober 2023