Even Boeing bellen

Richard Branson had een probleem. Hij zat vast op een vliegveld nadat een vlucht was geannuleerd. Hij nam toen het initiatief om een vliegtuig te charteren en vond voldoende mensen bereid om mee te betalen. Hieruit ontstond het idee om een vliegmaatschappij te beginnen.

Branson schreef een uitgewerkt plan en ondernam actie. Hij pakte de telefoon op en belde Boeing.  Of ze niet een tweedehands 747 hadden. Dit kon hij doen omdat hij er alles aan had gedaan om te zorgen dat het bedrijfsplan klopte en om te voorkomen dat er dingen mis konden gaan. En als het dan toch fout gaat, als het avontuur niet goed uitpakt, dan heeft hij een les geleerd en kan hij het achter zich laten. Door naar het volgende project.

De Virgin CEO is een rasoptimist en ziet het leren van fouten als van onschatbare waarde. De variant van ‘Even Boeing bellen’ kun je natuurlijk ook in eigen projecten en plannen toepassen. De kans is er altijd dat ze opnemen, en ja zeggen. Niet gebeld is niet geschoten en zeker niets geleerd.

donderdag 12 november 2020