Geld: ingeblikt geluk

Investeerder Warren Buffett is met een geschat vermogen van 37 miljard dollar één van de rijkste mensen ter wereld. Toch woont hij nog steeds in het huis dat hij in 1958 kocht voor  31.500 dollar (waarde nu ongeveer 650.000 dollar). Hij is een groot tegenstander van excessieve bonussen en ontvangt zelf een salaris van 100.000 dollar. Dat is een prima besteedbaar inkomen, maar in verhouding tot zijn vermogen minimaal. Waarom is dit interessant?

Veel mensen passen leefstijl en uitgaven naar boven aan zodra ze meer gaan verdienen. De ironie is dat zij daardoor feitelijk armer worden dan toen zij een lager inkomen hadden. Meer inkomen leidt vaak tot een groter huis in een duurdere buurt, luxere auto(’s), meer vakanties en tot impulsaanschaf. Al deze aankopen dienen ook onderhouden te worden. Een nieuwe dure auto kost bijvoorbeeld altijd minimaal de totaalprijs van de aanschaf aan onderhoud en operationele kosten zoals brandstof, wegenbelasting, verzekering en reparatie. Een auto van 30.000 euro kost in acht jaar al gauw het dubbele.

In feite ben je dan rijk in spullen maar arm op de bank. En bij een tegenslag, zoals baanverlies of ziekte, is het lastig om weer af te slanken. En de druk staat altijd op de ketel om dat imperium van bezit in stand te houden. Stoppen met werken is ook geen optie. En dit kan dan weer tot stress en burn-out leiden.

De valkuil om meer te gaan uitgeven zodra er meer binnenkomt is een lastige. De verleiding is groot. Toch kan het interessant zijn om te proberen om de leefstijl niet steeds evenredig naar boven bij te stellen. Dit is een vorm van ‘sparen’ waar je toekomstige zelf veel voordeel van zal hebben. Het leuke is dat je hier op elke leeftijd mee kunt beginnen.

Wat doe je dan met wat je niet uitgeeft? Op de bank laten staan lijkt niet slim. Al jaren geleden heb ik een mooie oplossing gevonden.

Warren Buffett geeft het advies, aan de ‘gewone burger’, om periodiek geld te stoppen in een ‘indexfonds’. Daarvoor hoef je niets van beleggen af te weten en het is makkelijk.  Indexbeleggen is simpel gezegd een beleggingsfonds dat ernaar streeft hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex. Dit is eenvoudig waardoor het minder risicovol is dan actief beleggen. En het is goedkoop waardoor het meer rendement oplevert dan actief beleggen. Ik heb Buffett’s advies gevolgd en kwam bij Meesman uit.

Wat mooi is aan maandelijks wat wegzetten is dat je je in feite dus niet rijker waant dan je bent. Die kleine bedragen geef je gewoon niet uit aan prullaria of aan een duurdere auto die je in feite niet nodig hebt. Econome Erica Verdegaal noemt geld wat je niet uitgeeft ‘ingeblikt geluk’. En dat resoneert wel.

Disclaimer: ik heb er geen belang bij dit te delen, behalve dat je er mogelijk je voordeel mee kunt doen.

zondag 28 november 2021