Glasgow 21 – kinderen of geen kinderen

De klimaattop in Glasgow staat voor de deur. Veel mensen maken zich zorgen over de klimaatcrisis. De toekomst ziet er ook in de gunstigste scenario’s niet rooskleurig uit. De vraag komt dan terecht op: ‘is het nog wel verstandig of menselijk om nog kinderen te krijgen’. Deze vraag wordt veelal gesteld door mensen die zich met dit probleem bezighouden en die bewust proberen te leven.

Kinderen volgen regelmatig de denkbeelden en leefstijl van hun ouders. Dus de kans dat er dan kinderen worden geboren die de aarde ook een warm hart toedragen is groter. En dus is de kans op positieve actie en initiatieven groter.

Sterker nog, als veel mensen die zich zorgen maken om die reden geen of minder kinderen krijgen, dan neemt het aantal kinderen van ouders die er totaal niet mee bezig zijn toe.

In de Verenigde Staten neemt deze zorg ook toe. Klimaatbewuste mensen zijn in de regel Democraat. Als het aantal democraten afneemt dan neemt het aantal Republikeinen toe. En dus neemt de kans op vorming van klimaatbeschermende wetgeving af.

Hoe meer mensen zich bewust worden van de dreiging van de opwarming van de aarde hoe groter de kans dat er een beweging komt die de politiek kan bewegen in – echte – actie te komen. Geen kinderen meer krijgen uit angst voor de toekomst lijkt geen goede oplossing. Het klimaatprobleem gaat er niet van weg en het lijkt er zelfs door te kunnen worden verergerd.

donderdag 28 oktober 2021