Groeit mijn eten aan een boom?

Kijkend naar de inhoud van de winkelkarretjes in de supermarkten is vrij nauwkeurig te voorspellen wie er vatbaarder is om het virus op te lopen. En wie een sterkere immuniteit zal hebben. Mensen die ziek worden, echte uitzonderingen daargelaten, zijn grotendeels mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben. Dat gaat meestal gepaard met een onderliggende andere chronische aandoening. Dat zijn helaas de meeste ouderen, maar ook veel jongere mensen met een veelal ongezonde leefstijl.

Covid is mogelijk het woord van 2020. Wie weet. In elk geval heeft het ons in de greep en we weten aardig goed hoe we ermee om moeten gaan. De overheid komt met maatregelen en de meeste lijken zinvol. Mondkapjes, quarantaine in geval van besmetting en tal van nieuwe ontwikkelingen zoals thuiswerken en vergaderen via internet.

Wat ik mis is advies van de overheid wat we zelf kunnen doen om onze immuniteit te versterken. Ja, de minister heeft in de laatste persconferentie over gezondere leefstijl en andere eetgewoonten. Dat duurde minder dan 20 seconden.

Een groot deel van wat er in het schap ligt is overladen met suikers, koolhydraten en chemische toevoegingen. Dat zijn de pakjes en de zakjes die ontstekingen en een veelheid aan ziekten en overgewicht veroorzaken.

Liters frisdrank, fabrieksbrood, snoep, alcohol, vlees uit megastallen met 70% vet, koekjes en chips zijn allemaal chemische samenstellingen die pas sinds kort in ons dieet zitten. De meeste voedingsmiddelen bestonden 100 jaar geleden helemaal niet. En ons lichaam ziet het als giftig en gevaarlijk en doet er alles aan om het af te breken of om te zetten. Veelal tevergeefs en met als gevolg dat we steeds zwakker worden.

Er is consensus, ook steeds meer bij de huisartsen, dat een verandering van leefstijl voor legere wachtkamers zal zorgen. Toch is dit geen echt speerpunt bij de overheid. Mogelijk omdat de belangen in de voedingsindustrie te groot zijn. Of omdat ze het niet weten.

Twee experts op het gebied van een makkelijk aan te leren en uit te voeren leefstijl zijn Richard de Let van Oersterk en Juglen Zwaan (a Healthy Life).

In mijn opleiding tot orthomoleculair epigenetisch therapeut komt dit allemaal aan de orde. Het is een groot wonder dat de mens überhaupt nog functioneert als je ziet wat we er allemaal instoppen. En hoe het lichaam moet vechten om het allemaal af te breken. En dat dat in veel gevallen niet lukt.

Je vraagt je af wat heb ik aan deze informatie? Een hele eenvoudige benadering zou kunnen zijn: ga eens wat minder dingen eten die niet aan een boom of plant groeien. Zo zijn we evolutionair ontwikkeld.

Is het makkelijk? Nee. Het wordt ons verdraaid moeilijk gemaakt. Zoute chips zijn voor velen onweerstaanbaar. Is het zinvol? Ja. Het lichaam wordt de hele dag door geteisterd door allerlei invloeden zoals bijvoorbeeld stress, luchtvervuiling en gebrek aan beweging. Voeding er slechts één van, maar wel meteen een belangrijke.

De waarom vraag is een hele lastige. Maar degene die hem stelt toont moed. Het antwoord laat namelijk zien hoe het komt waarom je bent waar je nu bent. En elke waarom vraag leidt weer tot een volgende. Waarom doe of eet ik dit? En waarom gebeurt er dan dat? Het stellen van de vraag waarom dwingt ons goed en eerlijk te kijken, ook al geeft het een ongemakkelijk gevoel.

Terug naar minister Hugo de Jonge. In plaats van kijken naar wat we moeten doen is de waarom vraag hoe het zover heeft kunnen komen minimaal zo belangrijk. Zolang we veel te veel dingen blijven eten die niet aan bomen groeien zal ons lichaam vatbaarder blijven voor virussen. En dan blijft het scenario van 2020 zich herhalen, ook met vaccins. Want zoals we weten worden virussen resistent en is er snel een variant. Gelukkig kunnen wij ons daartegen beter wapenen door vandaag goed en eerlijk te kijken naar onze leefstijl.

zaterdag 28 november 2020