Ik heb altijd gelijk

We zijn heel slecht in het veranderen van wat er in ons hoofd omgaat. Verder denken we dat anderen dat wél goed kunnen. Het enige wat wij hoeven te doen is ze de waarheid vertellen. Ook al hebben we geaccepteerd dat wij zelf slecht zijn in veranderen van ons standpunt.

‘Think Again’ is het nieuwe boek van Adam Grant. Hij legt uit dat we nu eenmaal wezens die proberen te bewijzen dat we gelijk hebben, intern en naar anderen. En wat we besluiten goed is. Het probleem is dat onze ideeën onze identiteit worden.

Het stellen van vragen kan helpen het juk van een aangeleerde identiteit af te schudden.

Bijvoorbeeld; ‘is het wel zo belangrijk waar ik me druk om maak?’ Of: ‘ben ik bereid om vooraf een lijst te maken van omstandigheden die ervoor zorgen dat ik straks wél van gedachten verander?’

Vooral dat laatste zorgt ervoor dat we niet in de rigide ‘ik heb gelijk stand’ blijven hangen als er veranderende omstandigheden zijn die een andere koers rechtvaardigen. Dit houdt ons eerlijk, omdat er anders altijd redenen zijn om de hakken in het zand te houden. Tegen beter weten in.

Think Again

dinsdag 9 februari 2021