Keuze en controle

“De belangrijkste taak in het leven is simpelweg deze: het herkennen en scheiden van dingen zodat ik eerlijk tegen mezelf kan zeggen welke zaken ik wel en welke niet kan beïnvloeden.

Waar kijk ik dan? Niet naar de oncontroleerbare dingen die buiten mij liggen, maar naar de keuzes die ik zelf kan maken.”

Dit schreef de Romeinse filosoof Epictetus en het leek mij goed het nieuwe jaar hiermee te beginnen. Een van de belangrijkste lessen in de stoïcijnse filosofie is het onderscheid maken tussen wat we wel en niet kunnen veranderen. Waar we invloed op kunnen uitoefenen en waarop niet.

We worden er gelukkiger van als we accepteren dat er dingen zijn die ook zo zullen blijven, hoe graag we het ook anders zien. En als we ons richten op dingen die we kunnen realiseren.

zondag 1 januari 2023