Klein is groot

Grote uitdagingen kunnen alleen worden aangegaan in kleine stappen. Omdat we klein zijn denken we vaak dat we geen verschil kunnen maken. Bijvoorbeeld het tegengaan van de plasticsoep in de oceanen. Of het verlagen van CO2-uitstoot. Of welk ander punt dan ook op de lijst van de United Nations Social Development Goals (SDGs).

De wereld telt zo’n 200 miljoen bedrijven. In Europa ruim 40 miljoen waarvan slechts 0,4% multinationals. De rest is midden- en kleinbedrijf waarvan het merendeel bestaat uit één of twee mensen. Volgens Marga Hoek, in haar boek The Trillion Dollar Shift, moeten betekenisvolle veranderingen komen juist van dit leger van honderden miljoenen kleine ondernemers.

Het merkwaardige is dat de meeste bedrijven niet bezig zijn met de SDG’s of er vaak niet eens van afweten. Dat is een gemiste kans. Stel; elk bedrijf maakt één of meerdere doelen deel van de bedrijfsvoering. Dat creëert een impact die vele malen groter is dan die van de multinationals tot nu.

Een mooi startpunt is SDG Nederland. Hier vind je overzichtelijke mogelijkheden hoe je bedrijf kan bijdragen en een duurzame koploper kan worden. Alle beetjes helpen.

zondag 6 september 2020