Liefde voor een octopus

Bij een octopus denk je niet meteen aan een lief wezen. Als je op mij lijkt dan voel je eerder weerstand. Tot ik de film My Octopus Teacher zag. De documentaire laat voor mij zien hoe goed het is om de natuur om ons heen beter te begrijpen en te respecteren. De natuur waarvan wij onderdeel uitmaken.

Het verhaal over filmmaker en onderzoeker Craig Foster en een octopus is meer een liefdesverhaal dan een natuurdocumentaire. Foster leed aan burn-out en wist niet goed wat hij aanmoest met zijn leven. De freediver ontdekte op een dag een inktvis in het ijskoude water in een kelpbos aan West Kaap van Zuid Africa. Hij besloot haar een jaar te bestuderen.

Deze wonderlijk mooie en unieke film laat één van de meest roerende relaties zien die kan bestaan tussen verschillende soorten. Aanvankelijk is de octopus schuw en laat zich weinig zien. Maar geleidelijk ontstaat er een band die innig te noemen is.

De film had ik eerst afgewezen vanwege de titel. De Engelsen hebben hier een spreekwoord voor. Don’t judge a book by its cover.  Nu weet ik dat de octopus één van de intelligentste levensvormen op aarde is.

maandag 5 oktober 2020