Mediastop

Als je voelt dat je te weinig tijd hebt, dan kun je globaal twee dingen doen. Zorgen voor meer inkomen zodat je tijd kunt kopen of je leven vereenvoudigen.

Een valkuil waar veel mensen instappen is, zodra ze meer verdienen ze ook meer gaan uitgeven.  Het begin van meer vrijheid is meer verdienen en niet meer gaan uitgeven. En de kunst van eenvoud is te leren; minder hebben en meer zijn. Bewezen is dat bevrediging vroeg of laat tóch altijd leidt tot ontevredenheid.

Psycholoog Carl Jung ontdekte dat sommige mensen zich verraden voelen rond hun 40ste of 50ste levensjaar. Ze hebben van alles om zich heen verzameld maar moeten hard blijven werken om dat bezit in stand te houden.  Ze zijn in de war en vragen zich af of ze wel op de juiste weg zijn. En waar naartoe? Verveling, zinloosheid en uitzichtloosheid zijn veelgehoorde emoties.  Er is weinig of nooit rust.

Wat kan helpen om uit deze impasse te komen is de zin en waarde te zien van het doen en ervaren van kleine alledaagse dingen. En dat kan alleen als het leven af en toe wordt vertraagd. Meditatie is een veelgebruikte techniek hiervoor.

Wat ik zelf als uitermate verfrissend ervaar is een regelmatige mediastop van 12 uur. Dan zet ik alle elektronische apparaten uit. Als we altijd en met iedereen zijn verbonden, dan kennen we niemand echt. En komen we nooit tot rust en staan altijd aan. Wanneer was de laatste keer dat een e-mail écht zo schokkend belangrijk was dat het niet kon wachten tot de avond of de volgende dag?

Een reset zorgt ervoor dat alles een beetje vertraagt. En het helpt met het in kaart brengen van wat echt belangrijk is. Die mail komt vanavond wel.

donderdag 18 februari 2021