Meer bewegen, minder ‘werken’

Onderzoek laat zien dat een gemiddelde werknemer op een acht-urige werkdag slechts twee uur en 53 minuten effectief bezig is. Wat doen we de rest dan? Uit een enquete uit 2016 waar 2000 kantoren aan mee hebben gedaan blijken de volgende bezigheden:

  • Het nieuws lezen
  • Sociale media
  • Eten
  • Kletsen met collega’s over onderwerpen die niet met werk te maken hebben
  • Rookpauzes
  • Zoeken naar een andere baan

We zijn als mens niet goed ontworpen om acht uur achter elkaar met focus te werken. John Medina schrijft in zijn boek Brain Rules dat onze hersenen het amper 10 minuten volhouden om scherp te blijven.

Heel vroeger liepen we rond op de steppen en legden we gemiddeld 18 kilometer af om aan voldoende voedsel te komen. Volgens Medina snakken we nog steeds naar bewegen, zo zijn we evolutionair ontworpen en doorontwikkeld.

Bewegen stimuleert de hersenen van een zittend volk zoals wij. Het zal dus niet verbazen dat mensen die meer bewegen beter scoren dan couch potatoes met bijvoorbeeld geheugentesten, aandacht en probleemoplossende taken.

Vinden we het dus gek dat mensen zo weinig productief zijn? Vanaf het moment dat we naar school gaan worden we getraind om heel lang, en zonder beweging de dag te vullen met zitten en luisteren.

Diverse bekende grote internationale organisaties min of meer verplichten medewerkers om 2 van de 8 uur per dag dingen te doen die niets met werk te maken hebben. Dat kan zijn tafelvoetbal spelen, lezen, wandelen, naar de sportschool, boodschappen doen of naar muziek luisteren. Met name die activiteiten waarbij mensen in beweging komen verhoogt de productiviteit tijdens de ‘werkuren’. Ook ervaren medewerkers meer plezier.

vrijdag 9 juli 2021