Misverstand niet via mail oplossen

Er loopt een dingetje met een klant. Door omstandigheden moest ik eerder weg tijdens een opdracht fotografie. Ik dacht alles goed te hebben geregeld. Toch ontsond er een onduidelijke situatie waarbij er mogelijk getwijfeld werd aan mijn integriteit en professionaliteit. De klant was duidelijk teleurgesteld. En begrijpelijk, want ik had niet geleverd waarop de klant had geregeld.

In eerste instantie reageerde ik via de mail op de vraag en opmerking van mijn klant. Daar heb ik nooit iets op gehoord. Toen begon ik mij een beetje zorgen te maken of ik het wel goed had uitgelegd.

Ik besefte opeens dat in dit soort situaties e-mail vrijwel nooit het goede medium is. Wat we ook schrijven, het kan nooit de toon en de intentie van wat we willen zeggen nabootsen. Een geschreven bericht kan altijd worden geinterpreteerd als goedpraten van gedrag.

Herhaaldelijk heb ik gevraagd of we even kunnen bellen, maar het kwaad was al geschied. De wijze les uit dit voorval is dat als er een verwijt en een hulpvraag via e-mail worden gecommuniceerd; altijd eerst bellen. Een stem wordt altijd meer gewaardeerd dan verschuilen achter woorden die mogelijk als excuus worden geinterpreteerd.

dinsdag 11 april 2023