Mr. Bates vs The Post Office

Voor wie nog geen NPO Plus heeft is er nu een goede reden dat in elk geval voor een maand te nemen.

De Britse miniserie Mr. Bates vs The Post Office vertelt hoe meer dan 900 managers van postkantoren in Engeland het slachtoffer zijn geworden van een fout in het boekhoudsysteem genaamd Horizon. Hierdoor moesten zij onterecht de door het systeem veroorzaakte tekorten zelf aanvullen. Vier hebben zelfs zelfmoord gepleegd door de stress en de schaamte.Aflevering vier is door meer dan 11 miljoen Britten gezien.

In Dan Cullum’s blogbericht lees je in een notendop waarom deze zaak zo belangrijk is: “I sincerely hope that its success helps earn justice and restitution for the honest, hard-working subpostmasters, and that it serves as a lesson so that nothing of the sort is repeated.”

De schade is enorm. Een van de onterecht veroordeelde postmasters, verloor zijn baan en werk als vakbondsman en zegt te zijn verstoten door de gemeenschap.

Wat inspireert is de houding van Alan Bates, een van de voormalige postkantoorchefs. Hij houdt vol om 20 jaar lang de strijd aan te gaan tegen dit overheidsfalen en de cover up waarmee dit onder het kleed werd geveegd. En nog steeds is de nasleep moeizaam en komt compensatie niet volledig van de grond.

Bovenal blijft Bates rustig en is wel eens opgewonden maar wordt eigenlijk nooit kwaad. En dat is heel bijzonder gezien de ernst van deze onbegrijpelijke rechterlijke dwaling en de extreme gevolgen voor de postmasters en hun gezinnen tot aan de dag van vandaag. De rechtzaken lopen nog steeds.

zondag 28 januari 2024