Over het aanleren van een gewoonte

Motivatie zorgt dat je in beweging komt. Gewoonte zorgt dat je in beweging blijft.

Ik merkte bijvoorbeeld dat ik vaak maar nét op tijd kwam bij afspraken, en vaak te laat. Dat is een vervelende gewoonte. Een goede vriend deelde dit over het signaal dat je afgeeft als je te laat bent:

Als je te vroeg bent, ben je op tijd;

Als je op tijd bent, ben je te laat;

Als je te laat bent, kun je beter wegblijven.

Het vervangen van een slechte gewoonte door een goede is lastig. Daarom probeer ik altijd nét iets te vroeg te zijn. Dat geeft tijd om even te acclimatiseren en om voor te bereiden op de ontmoeting. Zakelijk en privé.

En nu ik steeds iets vroeger kom lukt het me aardig om ook andere storende gewoontes te veranderen in een goede gewoonte. Zoals op tijd naar bed gaan en voldoende slapen. Of anderen niet in de rede vallen. En elke keer als het lukt gaat alles beter.

zaterdag 7 augustus 2021