Pakjes, zakjes en blik

Pakjes, zakjes en blikvoer bestaan pas 100 jaar. Daarvoor aten we van het land. Voer in het schap van de supermarkt bevat bijna zonder uitzondering een overmaat aan zout, suiker en vet en meestal een combinatie daarvan. Ook dat aten we niet of minimaal voor 1900.

Het menselijk lichaam en onze stofwisseling zijn geëvolueerd in 3 miljoen jaar. Het duurt gemiddeld 20.000 jaar voor een dier (een mens is ook een dier), zich een beetje aanpast aan een veranderd diëet. Ons metabolisme is er niet op ingericht zoveel extra energie te moeten verbranden, terwijl we steeds minder bewegen.

Mensen zijn kuddedieren en volgen de weg van de minste weerstand. We gaan niet iets uitzoeken als het niet hoeft. En als de overheid het goed vindt, en iedereen koopt het, dan moet het toch goed zijn?

De ideale combinatie van zout, suiker en vet wordt door wetenschappers van de voedingsindustrie haarfijn berekend en maakt ons verslaafd. En ja, het is ook gewoon lekker een zak chips, tomatenketchup en zoete chocola. Sterker nog: we snakken er gewoon naar.

Hoe zou het zijn als we vragen zouden stellen bij wat we in onze mond stoppen?  Zou het de epidemie van welvaartsziekten een halt toeroepen?

Steeds meer consumenten stellen gelukkig deze vraag, of uit angst voor obesitas, hart- en vaatklachten en andere welvaartsziekten of gewoon vanuit de wens om échte voeding te eten.

Tien jaar geleden was er geen biologische of gezonde afdeling in de supermarkt. Nu zien we dat vanwege de groeiende vraag uit de markt steeds meer opkomen. Ieder heeft dus de macht om zichzelf én de maatschappij te helpen. Door minder pakjes, zakjes en blik te kopen, waardoor het aanbod gezonde voeding automatisch groter wordt.

zaterdag 27 februari 2021