Preventie beter dan genezen

Vandaag ontving ik mijn diploma Orthomoleculair Epigenetisch Therapeut van de Stichting Ortho Health Foundation. De oorkonde kwam samen met een gezonde kist groente en twee guilty pleasures; een mooie fles wijn en Turks witbrood. In 2020 heb ik deze omscholing gedaan. Samengevat; ik heb nu een goed inzicht in de verschillende biochemische processen van het lichaam en ben ik vooral in staat een gerichte interventie in te zetten ter bevordering zelfgenezend vermogen. Ik weet nu dat veel ziekten zijn te voorkomen of van te herstellen.

2020 is voor veel mensen moeilijk geweest maar het is ook voor velen een game changer. Hoe we er tegenaan kijken maakt een groot verschil. Op medisch en leefstijlvlak is er heel veel mogelijk. Bijvoorbeeld Diabetes type 2. De meeste mensen zitten hier hun hele leven aan vast met medicatie en steeds erger wordende complicaties. Er zijn ook mensen die weten dat diabetes 2 kan worden aangepakt door leefstijlverandering. Hetzelfde geldt voor hart- en vaatziekten, problemen met de schildklier en tal van andere ziekten.

Het buzzwoord van 2020 was gezondheid en immuniteit. Wat we steeds terug hebben gezien is het belang van vitamine D3. Deze vitamine is altijd al noodzakelijk geweest voor het immuunsysteem, de huid, de hormonen etc. maar er moest een pandemie aan te pas komen voor we D3 op de kaart gingen zetten. Vitamine D3 is cruciaal voor ons immuunsysteem.

Een ander ‘zorgekind’ is cholesterol en artsen schrijven links en rechts ongebreideld statines voor. Gevolg is dat de vitamine D3 productie door afnemend cholesterol ook wordt afgeremd. We hebben goed cholesterol gewoon nodig. Door al die statines ontstaan o.a. weer hormonale, spier- en huidproblemen. Ik zeg niet, neem geen statines, luister naar je arts, maar ga parallel leefstijl aanpassen zodat je geen statines meer nodig hebt.

Immuniteit is alles. En ook nu hebben we weer een pandemie nodig gehad om te beseffen dat het immuunsysteem gevaarlijke indringers buiten houdt. Het is wetenschappelijk bewezen dat voedingsstoffen als kurkuma, knoflook, uien en kruiden, noten en zaden en een grote verscheidenheid aan groenten en fruit uit je eigen keuken een krachtig wapen zijn.

Slaap is ook enorm belangrijk voor het immuunsysteem en dus de gezondheid. Veel te laat gaan slapen schopt het ‘arcadiaanse’ ritme in de war. Het is bewezen onzin dat er zoiets bestaat als een nachtmens. Als het donker is dan slapen de meeste dieren en alle mensen. En laat naar bed gaan is weer een excuus voor late snacks en dat is meestal niet een bord sla. Het schopt je bloedsuikerniveau in de war en verzuurd je lichaam, zorgt voor constipatie en disbalans van de hormonen.

En uiteraard voldoende beweging. We hoeven helemaal niet naar de sportschool. Met simpele oefeningen gebruik makend van ons eigen lichaamsgewicht komen we een heel eind.

We zagen ook dat stress in 2020 naast een hoop geklaag ook nieuwe initiatieven en bedrijven heeft opleverd. Omscholing, nieuwe bedrijfsactiviteiten, omzetting van hobby naar beroep, thuisscholing, online delen van kennis wat weer zorgen voor inkomsten. Stress kan ons dus in een slachtofferol duwen maar het kan ook motiveren tot positieve actie.

De vraag is welke leefstijlverandering we kunnen omarmen om ons leven te verbeteren. Covid-19 is maar één virus, morgen kan er weer een andere komen. Of volgend jaar of over 5 jaar. Mensen met chronische maar omkeerbare ziektes kunnen zelf het heft in eigen hand nemen. Het is een kwestie van wakker worden. Terugkomend op bijvoorbeeld diabetes type 2; met pillen ben je niet gezond maar ziek. Hetzelfde geldt voor de meeste vormen van hoge bloeddruk. Zolang deze door pillen binnen de door artsen aanvaarbare grenzen wordt gehouden ben je gewoon ziek. In feite moet je wakker worden en leefstijlveranderingen gaan doorvoeren

Waar we gelukkig wel meer tijd voor hadden in 2020 is thuis koken. De restaurants waren dicht dus mochten we zelf aan de slag. Dit is meteen een kans. Voor de lockdown gingen velen van ons te vaak buiten de deur eten. En niet alles was even gezond.

Tenslotte, het is belangrijk door onze eigen lens te kijken naar deze crisis. Het is uiteraard verschrikkelijk voor de betrokkenen en familieleden van slachtoffers van Corona. Maar het aantal doden van chronische leefstijlziekten is nog altijd vele malen hoger dan dat veroorzaakt door Covid-19. Miljoenen mensen overlijden aan diabetes, kanker en hart-en vaatziekten. De Covid cijfers komen niet eens in de buurt van bijvoorbeeld verkeersongelukken of kanker, diabetes en hartaanvallen elk jaar. Dit is wel de moeite van het reflecteren waard. En een heel eenvoudige en makkelijk proactieve zelfstart kan zijn heel goed te kijken naar voeding en beweging. Preventie is en blijft het beste medicijn. Ik hoop dat dit je doel zal zijn voor 2021. Het is slim om hierin te investeren. Preventie is beter dan genezen.

Zie voor een foto deze link: https://www.linkedin.com/pulse/preventie-beste-medicijn-michel-porro

maandag 18 januari 2021