Reciprociteit werkt en is waardevol

Sinds vele jaren ben blij klant van een telecomprovider. En dan kijk ik niet naar kosten, want er zal best een goedkopere telefoondienst zijn. Deze provider huurt mij namelijk regelmatig in voor mijn fotografiedienst.

Geven en nemen, en in die volgorde, is een gezonde basis voor samenwerking. Reciprociteit is het proces waarbij twee partijen een dienst uitwisselen, of elkaar inhuren, met als doel er beiden voordeel van te hebben. Elkaar dingen gunnen versterkt bovendien de band en het vertrouwen.

Ik maakte voor het eerst kennis met dit principe van de ‘wet van reciprociteit’ tijdens mijn tijd in Hong Kong waar ik bijna tien jaar heb gewerkt. In de Chinese cultuur is elkaar helpen en wederzijdse gunning een van de belangrijkste pijlers waar succesvolle en tevreden relaties op rusten.

En het is een tijdloze waarheid. Als ik product of dienst nodig heb, dan kijk ik eerst in mijn eigen netwerk van klanten of zij hierin kunnen voorzien. Dat geeft altijd een goed gevoel.

woensdag 6 december 2023