Regelmatig alleen zijn is gezond

Afzondering zorgt ervoor dat je niet reageert op informatie verspreid door anderen. In plaats daarvan richt je je op je eigen gedachten en ervaringen. Dit kan in de trein, in een druk café, het kan overal.

Cal Newport bespreekt in zijn boek ‘Digital Minimalism’ het verschijnsel dat de mens bij ook maar het geringste gevoel van verveling wordt ‘gered’ door de smartphone. Het idee dat we alleen zijn schrikt ons af, en de telefoon zorgt ervoor dat we nooit alleen zijn. Dit heeft een prijs.

Als we alleen zijn altijd proberen te voorkomen, dan missen we de mogelijkheid om de echt belangrijke uitdagingen en problemen aan te gaan en goed te overdenken.

Het belangrijkste voordeel van regelmatig echt alleen zijn is volgens Newport dat we tot veel betere en ongehaaste zelfreflectie komen. Sinds ik dit weet neem ik tijdens wandelingen om boodschappen te doen of in de natuur ook geen telefoon meer mee. Ik moet zeggen: heerlijk. En als ik weer thuis kom dan staat er in 9 van de 10 gevallen niets bijzonders en in elk geval niets urgents op de telefoon…

dinsdag 2 januari 2024