Rijdende computer

Veel mensen raken al overstuur als hun laptop een storing heeft en zijn bang voor hun mysterieuze apparaten die steeds meer cloud gestuurd zijn. Toch denken we er geen moment goed over na als we onze veiligheid volledig toevertrouwen aan een rijdende computer.

Vader en zoon vertellen over hun ervaring met hun 3 dagen oude Hummer die midden in het verkeer niet meer uit de parkeerstand gaat. En deze twee zijn zeer tech en EV georiënteerd, de meesten van ons zijn dat niet.

Downloads uit de cloud zijn vaak de enige manier om deze rijdende computers te onderhouden. Dat gebeurt veelal automatisch. Maar wat als het op de een of andere manier toch niet helemaal goed gaat? En het gebeurt veel vaker dan we horen in de showroom waar alle EV’s staan aangeboden.

De interessante vraag is natuurlijk; is EV écht het antwoord op tegengaan klimaatverandering? Wetende dat ons lot en dat van medeweggebruikers in handen ligt van een computer, kan dat een afweging zijn die tot een ander besluit kan leiden.

Hier gaat het om een vele tonnen wegende Hummer die weinig klimaatvriendelijk is. Het duurt jaren of 100.000 km of meer voordat de lifetime carbon footprint lager is van dit voertuig dan die van een vergelijkbare auto met verbrandingsmotor. De vraag die we ons kunnen stellen is: wat is mijn échte motief dat ik overstap op EV? Heb ik werkelijk alles goed uitgezocht, inclusief lifetime carbon footprint en in bovenstaand geval de veiligheid.

zondag 22 januari 2023