Samen leven

Collectieve verandering, ook wel ‘systemische’ verandering genaamd, komt alleen voort uit individuele verandering op grote schaal.

Het is begrijpelijk dat we ontmoedigd raken als we een groot maatschappelijke probleem zien, het wel anders willen, maar niet weten hoe. Omdat we als eenling niet veel uitrichten.

Wat we gelukkig zien in de samenleving is dat steeds meer mensen bewust worden en zelf kleine dingen gaan doen. Dat is de enige manier waarop er ‘systemische’ verandering kan ontstaan.

De grote krachten zoals politiek volgen trends. Politiek zal doorgaans dat zeggen en doen wat hun achterban wil. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven. Een voorbeeld.

Tien jaar geleden was er nauwelijks aanbod van biologische producten in de supermark. De vraag groeide en nu heelft elke grotere supermarkt wel een biologisch schap. Dat is ontstaan omdat individuen opstonden er riepen dat ze dat wilden.

We zijn niet voor niets een ‘samenleving’. We leven samen en hoe meer kleine dingen we samen op grote schaal doen, hoe beter we onze toekomst kunnen inrichten.

zaterdag 14 mei 2022