Uit de schaduw van Pelé

In 1962 speelde topvoetballer Pelé voor Brazilië om te proberen na het grote succes van 1958 een tweede wereldcupbeker te veroveren. Alle ogen waren op de 22-jarige sterspeler gericht. In de tweede wedstrijd tegen Tsjecho-Slowakijke raakte Pelé geblesseerd en het land was in rouw. Pelé, de onbetwiste beste speler aller tijden, lag uit het WK.

Zijn vervanger was Amarildo. De druk op hem moet enorm zijn geweest. Hij stond tot nu toe in de schaduw van de topscorer. Pelé moedigde Amarildo aan met de eenvoudige maar uiterst krachtige woorden: “Het is jouw tijd om te presteren”. In de finale scoorde Amarildo, opnieuw tegen Tsjecho-Slowakijke, en beklonk met de 2-0 overwinning de wereldbeker.

Hoe vaak komt het niet voor dat we in de schaduw van een ander handelen. Wachtend op ‘onze tijd’. Amarildo bewees dat het al die tijd al ‘zijn tijd’ was geweest. Hij kon scoren ook zonder Pelé. Ook wij hoeven niet te wachten op een noodsituatie om in actie te hoeven komen. Wachten kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld de afhankelijkheid van of het vertrouwen in een ander. Een collega, een leidinggevende of iemand anders met meer expertise. En dat onze tijd dan wel komt.  Onze tijd is nu. Altijd zo geweest.

De Netflix documentaire ‘Pelé’  is niet alleen prachtig gemaakt, maar ook een inspiratie tot meer zelfredzaamheid, zelfvertrouwen en ‘niet morgen maar nu’ te komen.

vrijdag 5 maart 2021