(Veel) geld en toch normaal doen

“Stel dat je zou stoppen met het hebben van een inkomen, zou je dan nog steeds je huidige uitgavenpatroon kunnen handhaven? De luxe, de lifestyle en het comfort?” Daar had ik het ongeveer een jaar geleden over met een redelijk jonge ondernemer die snel erg succesvol was geworden. Zijn vrienden met een baan in loondienst doen hetzelfde, genieten van dit moment.

Hij vertelde dat het moeilijk voor hem is zich voor te stellen dat deze mooie situatie mogelijk stopt. Hij was druk met geld verdienen, en uitgeven, en er bleef aan het eind van de maand ook niet veel over. Hij rijdt wel in een mooie auto, woont in een huis met een tophypotheek en gaat vaak met vakantie. Hij zei: zo lang ik blijf werken is er niets aan de hand.

Vorige week sprak ik hem toevallig. Het was fout gegaan. Een grote klant was failliet gegaan en had hem meegezogen in deze malaise. Hij had helemaal niets meer. Altijd optimistisch informeerde hij dat hij hier een boek over ging schrijven.

Zijn belangrijkste leermomenten: geef niet meer uit dan er binnen komt. Spaar voor als het een keer tegenzit en reken er niet op dat de overheid je gaat redden. De mooiste vind ik nog zijn voortschrijdend inzicht dat zijn vrienden en klanten hem helemaal niet leuker vonden toen hij nog al die dure spullen kocht. Met zijn nieuwe onderneming gaat hij het anders doen.

 

vrijdag 14 oktober 2022