Vertrouwen belonen, niet schaden

Microsoft informeerde mij over het feit dat hun gratis Teams meetings met meer dan twee mensen maximaal 1 uur mogen gaan duren. Wil je meer, dan kost dat geld. Zo zijn er veel leveranciers die een service aanbieden en na verloop van tijd de prijs verhogen of op een andere manier de voorwaarden aanpassen.

Is het niet beter vanaf de start van de relatie een goede prijs te rekenen en je daaraan te houden? Nu is de kans aanwezig dat het vertrouwen wordt geschaad. En dat klanten zich bekocht voelen. In feite neemt de service dus af na verloop van tijd.

Microsoft herinnerde mij eraan dat een dergelijke update niet de manier is waarop je met klanten om hoort te gaan. ‘Vendor lock-in’ zoals dat heet, oftewel de afhankelijkheid van een platform of bedrijf waar overigens goed voor wordt betaald, mag geen reden zijn tot misbruik of versloffen van de relatie.

Een andere maar vergelijkbare vorm van afname van service is bestaande klanten na verloop van tijd minder aandacht en kwaliteit geven. Dat is een behoorlijke denkfout. Een bestaande klant is net zo belangrijk als, zo niet belangrijker dan een nieuwe.

vrijdag 21 oktober 2022