Waarom vergaderen we eigenlijk?

Volgens Seth Godin zijn vergaderingen een symptoom. Vroeger, voor e-mail, daarvoor de telefoon en heel vroeger de drukpers, was persoonlijk ontmoeten de enige efficiente manier om informatie over te brengen.

Nu hebben we beeldbellen via Zoom en Teams, en toch krijgen we het voor elkaar om veel kostbare tijd te verprutsen. Het probleem met online groepsconversaties is dat ze lastig te controleren en voorspellen zijn.

In plaats van de Zoom tijd te gebruiken om daadwerkelijk dingen te creƫren, worden Zoom meetings vaak gevuld met het eenzijdig zenden van informatie. Weinig mensen stellen vragen en interactie is minimaal. Na precies 30 of 60 minuten stopt de meeting.

In de meeste onderzoeken wordt het bijwonen van online vergaderingen gezien als het grootste nadeel en het vervelendste aspect van thuiswerken. De reden: niemand vindt het leuk om de les te worden gelezen. En ze vinden het nog vervelender als het wordt vermond als een online conversatie.

Een week zonder online meetings blijkt na een experiment door softwareontwikkelaar Zapier heel productief te werken. Meer dan 80 procent van de voor die week door het team opgeschreven doelen werden bereikt. Dit bereikten ze door de individuele doelen eenzijdig op een online message board te plaatsen zodat iedereen weet waar de anderen en dus het team als collectief staat.

Er wordt nog heel veel meer over de zin en onzin over vergaderen gezegd door Seth Godin in zijn goede boek: The Song of Significance. Aanrader voor iedereen die in teams werkt.

zaterdag 21 oktober 2023