Wantrouwen of vertrouwen

Je hoort regelmatig over mensen die ergens zijn ingestonken. Op een foute link met malware geklikt, of zich op een andere manier door slimme vogels hebben laten belazeren met de nieuwste truc. Natuurlijk zijn voorzichtigheid en gezond verstand gebruiken geboden. Toch is leven in vertrouwen gezonder dan leven in angst.

Gisteravond liep ik naar de papierbak en kwam langs een benzinestation. Daar stonden drie mannen van rond de dertig bij een wat oudere auto met Pools kenteken. Onze blikken kruisten en één van de mannen vroeg of hij iets mocht vragen.

Hij vertelde dat zijn bankkaart het niet deed vanwege een beschadiging die hij ook liet zien. Of ik voor hen 20 euro kon pinnen en tanken omdat ze helemaal leeg stonden. Ik kreeg dan een 20 eurobiljet. Diverse gedachten schoten door me heen. Nee he, het zal toch niet waar zijn, heb ik dat. De nieuwste oplichtingsmethode… Ik zei dat ik geen bankpas bij me had. We raakten echter in gesprek en al snel had ik de indruk dat het wel snor zat. Ook dacht ik; hoe zou ik het vinden als ik in Polen vast zou zitten en als ik fijn wordt geholpen door een local?

Ik liep naar huis om mijn pasje op te halen en toen ik 20 minuten later terugkwam stonden ze rustig te wachten. Na het tanken reden ze dankbaar weer verder met 10 liter brandstof, naar hun hotel.

Het overgrote merendeel van de mensheid is goed. We horen van foute en kwaadaardige gevallen omdat dat de uitzonderingen zijn. Die vallen op. Het is beter om in het algemeen in vertrouwen te leven en handelen. Beter dan altijd op onze hoede te zijn voor alles wat er mis kan gaan. Dat scheelt veel stress. Bovendien schept het de kans om te kunnen helpen. Deze drie ambachtslieden die volledig te goeder trouw waren en buitengewoon vriendelijk konden nu hun reis voortzetten.

woensdag 2 juni 2021