Welke verandering wil je zien?

Soms zeggen mensen tegen mij dat ik maar geluk heb dat ik als fotograaf een vak heb dat ik leuk vind en daar mijn boterham mee kan verdienen. En het is waar, ik ervaar dat ook elke dag als geluk.

Iemand vroeg mij ook: “Wat zou je doen met je tijd als je niet zou hoeven werken voor het geld? Dus als je geld in overvloed zou hebben en je alleen zou hoeven te richten op dat wat je zinvol, belangrijk en leuk vindt?”

Ik antwoordde; “Elk werk heeft altijd wel dingen die minder spannend zijn en die je moet doen. Maar de rode draad van mijn werk is creatief zijn, mooie dingen maken en anderen helpen succesvoller te zijn. Dus ik zit al aardig op de goede route”.

Ik voegde eraan toe: “Probeer regelmatig te bedenken wat je zou doen als je geen geld nodig zou hebben. Dus, dat je niet voor het geld werkt maar voor de doelen die je ermee kunt realiseren, wat deze ook zijn. En kijk dan naar welke waarde je kunt geven aan anderen”.

In die overweging zit namelijk de sleutel. En dat hoeft niet wereldverbeterend groots te zijn. Dat kan in elk vakgebied. Van tapijtverkoper, tot verpleger, van administratief medewerkster tot manager, van kunstenaar tot sportvrouw. Overal zitten kansen om het voorbeeld te zijn van de verandering die je wil zien in de wereld.

donderdag 19 oktober 2023