Zien begint met weten waarom

In een interview met National Geographic fotograaf John Stanmeyer van The Raw Society vertelt hij wie hem het meest heeft geïnspireerd, en waarom.

Ik deel het omdat het zó toepasselijk op elk werk dat we doen.

‘Mijn moeder. Zij vertelde verhalen over het leven die mij vandaag nog steeds raken. Na mijn moeder en natuurlijk mijn vader, is het iedereen die ik ontmoet. We hebben allemaal iets belangrijks te geven, van en met elkaar te leren. Geen individu is groter dan een ander. We zijn allemaal gelijk.’

Als de interviewer vraagt of Stanmeyer advies heeft voor beginnende documentaire fotografen dan zegt hij het volgende.

‘Wees aardig. Evenwichtig. Gepassioneerd en in vuur en vlam. In de kunst van het vastleggen van de onweerlegbare realiteit, de beelden die we maken zijn niet van ons. Neem afstand, van je ego en wordt één met het universum, de wereld en de mensen om je heen. Het vinden van waarom je hier bent, het inademen van het enorme dat voor ons allemaal ligt. Alleen dan kun je werkelijk zien.’

Inspirerend.   John Stanmeyer’s werk.

dinsdag 2 november 2021