Als ik werk is er geen stress

De inleiding van een fotoboek van de beroemde Franse modefotograaf Patrick Demarchellier is geschreven door Anna Wintour. Zij ontmoette Demarchellier¬† begin 70er jaren en hij was ‘veel te beroemd om tegen te praten’. Wintour werkte toen als junior fashion editor. Zij is nu hoofdredacteur van American Vogue.

De fotograaf is een icoon in de modeindustrie. Hij doet zijn eigen licht en vertoont geen primadonnagedrag en reist niet met een enorm gezelschap volgelingen en helpers. Toch was hij decennia een van de meest gevraagde fotografen.

Zijn geheim; ‘Als ik werk is er geen stress’. En dat is in essentie de reden waarom iedereen met en voor hem wil werken. Wintour omschrijft zijn stijl als een visie die gaat van zijn oog naar het eindproduct, de afgedrukte foto, zonder ook maar iets van spanning, drama of conflict.

Demarchellier was getrouwd, drie kinderen en een tekkel en hij wisselde werk af met windsurfen, reizen en genieten van andere dingen buiten het werk. Hij is niet constant bezig met of zijn fotografie goed is of niet. ‘Iedereen heeft een goede foto in zich’.¬† De fotograaf overleed in 2022.

Wat een inspirerend voorbeeld. Demarchellier.

dinsdag 4 juli 2023