Chimpansee en internet fasting

Het menselijk brein doet twee dingen. Ten eerste is het goed in denken, berekenen, vergelijken van data met aanwezige kennis, verzinnen van nieuwe creatieve dingen, plannen en besluiten. Het tweede is ons helpen met plannen uitvoeren en actie ondernemen.

Het bevatten van cognitief moeilijke zaken gaat ons goed af. Daarin is geen enkel ander wezen beter. Volgens twee onderzoekers aan de California State University echter, hebben onze uitvoerende capaciteiten zo ongeveer hetzelfde niveau als dat van een chimpansee.

In hun boek The Distracted Mind leggen Adam Gazzaley en Larry Rosen uit dat de smartphone hier een grote rol in speelt. We waren al nooit goed in multi-tasken. De niet aflatende stroom prikkels van sociale media uit ons mobieltje verergert ons concentratieprobleem. Blair Sheppard concludeert in zijn net verschenen boek Ten Years to Midnight dat het lijkt of we niet meer in staat zijn om alleen met onze gedachten te zijn.

De hersenen zijn neuroplastisch. Dat wil zeggen dat ze zich aanpassen aan ons gedrag en we dus steeds korter onze aandacht ergens bij kunnen houden. We lezen snel op elkaar volgende berichten en kunnen ons steeds moeilijker concentreren. Dit is een alarmerende ontwikkeling volgens Sheppard.

Een tijdje terug kwam internetondernemer Eelco de Boer met ‘internet fasting’. Dat is minder tijd op de telefoon, minder tijd op sociale media en minder tijd op het internet. Dit geeft dan meer tijd voor de dingen (en mensen) die het meest belangrijk zijn, meer focus, aandacht en productiviteit en betere slaap, gezondheid en energie.

Daar ben ik dus mee begonnen. In elk geval weet ik dat mijn mobiel niet meer die dopamineshots kan geven omdat ik alle apps (tijdelijk) heb verwijderd. Ik moet zeggen, het geeft nu al veel rust. Een boek lezen zonder afleiding. Of wandelen zonder Linkedin updates. So far so good.

 

donderdag 17 september 2020